De Maakers

De Maakers is een kweekvijver voor jong theatertalent van 15 tot 25 jaar uit Oost-Nederland, opgezet met De Theatermakerij uit Enschede. De Maakers spelen, zingen en musiceren in een muziektheaterproductie die ze zelf maken, onder begeleiding van professionals.

Iedere zomer wordt een nieuwe productie uitgevoerd die altijd gebaseerd is op het thema uit een opera van de Reisopera. In de zomer van 2021 was dat de Tristan en Isolde: Als liefde gevaarlijk wordt. In 2022 speelden de Maakers: Zauberflöte-wat als de leugen regeert.

Ieder seizoen is er plaats voor nieuwe Maakers.

De audities voor seizoen 22/23 vinden plaats in het najaar van 2022

Aanmelden kan via

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Orpheus: de film

In 2020 maakte de eerste lichting Maakers (2019/20) de voorstelling Orpheus: durf jij los te laten? Vanwege de coronamaatregelen kon de productie niet live gespeeld worden. In plaats daarvan maakten de Maakers een film van 20 minuten, die je hiernaast kunt bekijken.

Zelf ook Maaker worden?

Ieder seizoen is er plaats voor weer nieuwe Maakers. De audities voor seizoen 22/23 vinden plaats op 27 november 2022 tussen 10:00 en 15:00 uur.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Zelf theater maken

De Maakers staan voor zowel ‘maken’ als ‘zelf spelen’. Van auditie tot en met de voorstelling worden de jongeren  begeleid door een tekstschrijver, componist en regisseurs maar het zijn de ideeën van de jongeren zélf die de basis vormen van de uiteindelijk productie. De Maakers volgen daarvoor verschillende workshops, zoals kostuums maken, decor vormgeven, stemgebruik of video.

We dagen onze Maakers uit om kritisch te kijken naar de meest uiteenlopende verhalen, van Griekse mythologieën tot vroegmoderne opera’s en nieuw bedachte verhalen, en zich te buigen over wezenlijke vragen. Is dit verhaal nu nog relevant?

In de zomer van 2021 was dat de muziektheaterproductie Tristan en Isolde – als liefde gevaarlijk wordt.

In de zomer van 2022 was dat de muziektheaterproductie Zauberflöte – Wat als de leugen regeert
De voorstelling speelde in de schouwburg van Hengelo en tijdens Poolshoogte, hét theaterfestival voor jongeren dat geheel in het teken staat van talentontwikkeling. Klik HIER voor een compilatie van het festival.

Ontmoet de Maakers

Maak kennis met de Maakers van lichting 21/22