De Maakers

De Maakers is een kweekvijver voor jong theatertalent van 15 tot 25 jaar uit Oost-Nederland, opgezet met de Nederlandse Reisopera. De Maakers spelen, zingen en musiceren in een muziektheaterproductie die ze zelf maken, onder begeleiding van professionals.

Iedere zomer wordt een nieuwe productie uitgevoerd die altijd gebaseerd is op het thema uit een opera van de Reisopera. In de zomer van 2021 was dat de Tristan en Isolde: Als liefde gevaarlijk wordt. In 2022 speelden de Maakers: Zauberflöte-wat als de leugen regeert. En afgelopen seizoen werkten De Maakers aan EIDOLON: de spiegelfuik, een productie gebaseerd op Fidelio van Beethoven.

Zelf ook Maaker worden?

Ieder seizoen is er plaats voor weer nieuwe Maakers. De audities voor seizoen 24/25 vinden plaats in november 2024.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Orpheus: de film

In 2020 maakte de eerste lichting Maakers (2019/20) de voorstelling Orpheus: durf jij los te laten? Vanwege de coronamaatregelen kon de productie niet live gespeeld worden. In plaats daarvan maakten de Maakers een film van 20 minuten, die je hiernaast kunt bekijken.

Theatermakers

De Maakers staan voor zowel ‘maken’ als ‘zelf spelen’. Van auditie tot en met de voorstelling worden de jongeren  begeleid door een tekstschrijver, componist en regisseurs maar het zijn de ideeën van de jongeren zélf die de basis vormen van de uiteindelijk productie. De Maakers volgen daarvoor verschillende workshops, zoals kostuums maken, decor vormgeven, stemgebruik of video.

We dagen onze Maakers uit om kritisch te kijken naar de meest uiteenlopende verhalen, van Griekse mythologieën tot vroegmoderne opera’s en nieuw bedachte verhalen, en zich te buigen over wezenlijke vragen. Is dit verhaal nu nog relevant?

In de zomer van 2021 was dat de muziektheaterproductie Tristan en Isolde – als liefde gevaarlijk wordt.

In de zomer van 2022 was dat de muziektheaterproductie Zauberflöte – Wat als de leugen regeert
De voorstelling speelde in de schouwburg van Hengelo en tijdens Poolshoogte, hét theaterfestival voor jongeren dat geheel in het teken staat van talentontwikkeling. Klik HIER voor een compilatie van het festival.

In de zomer van 2023 speelden de Maakers de muziektheaterproductie Eidolon – De Spiegelfuik

In 2024 werken de Maakers aan Molest-Alles en iedereen is bruikbaar (voorstellingen eind juni en juli bij de Reisopera)