Theatermakerij vindt dat iedereen recht heeft op theateronderwijs in de vrije tijds-sector. Iedereen in en om Enschede moet toegang hebben tot een inspirerende plek waar theaterlessen worden gegeven en (muziek)theaterprojecten worden aangeboden, onder begeleiding van hiertoe opgeleide theaterdocenten en theatermakers.

In Enschede bestaat geen jeugdtheaterhuis zoals de Theatermakerij. De Theatermakerij meet zich qua expertise met vergelijkbare organisaties, die elders in het land (met name de Randstad) al vele jaren op hoog niveau werken. De Theatermakerij biedt een doorlopend aanbod van theaterlessen- en projecten voor iedereen tussen de 5 en +/- 27 jaar. De lessenreeksen worden begeleid door theatermakers en docenten met tenminste een afgeronde Hbo-opleiding in de kunsten. Kinderen kunnen theaterlessen volgen vanaf hun 5de levensjaar. Vanaf daar biedt De Theatermakerij lessen en projecten waarmee zij zich kunnen blijven ontwikkelen tot ze eventueel voor een theateropleiding kiezen. Maar ook in andere vervolgopleidingen en de sociale ontwikkeling geldt de opgedane theaterervaring als winst. Naast de educatieve waarde heeft het volgen van theaterlessen en het participeren aan theaterprojecten ook een maatschappelijke waarde. Door middel van theater vormen kinderen en jongeren hun persoonlijkheid en ontwikkelen ze hun kijk op de wereld. Ze worden zich bewust van zichzelf en hun relatie met anderen. In deze tijd, waarin communicatie voor een groot deel via social-mediakanalen verloopt, is dit belangrijker dan ooit.

De Theatermakerij biedt kinderen en jongeren optimale kansen om hun eigen talenten, creativiteit, passie en persoonlijkheid te ontwikkelen op het gebied van theater. Daarnaast staat de Theatermakerij voor een praktische benadering; leren door te doen en zelf te maken/creëren. Kernwaarden van de Theatermakerij zijn:

  • Jezelf kunnen zijn
  • Verbeeldingskracht
  • Inlevingsvermogen
  • Plezier
  • Samenwerken
  • Talenten ontdekken en ontwikkelen

Door samenwerking met Concordia, Schouwburg Hengelo, De Nederlandse Reisopera, Theater Sonnevanck, Het Wilminktheater en Het Theaterschip kan de Theatermakerij geregeld podium én projecten in het kader van talentontwikkeling bieden aan de (jonge) talenten. Vanaf 2021 is de Theatermakerij ook onderdeel van Talent Netwerk Oost. Podiumervaring opdoen is een belangrijk onderdeel gedurende het theaterseizoen. Naast bovengenoemde samenwerkingspartners werkt de Theatermakerij ook regelmatig samen met Elskeskast Castingbureau.

De Theatermakerij werkt uitsluitend met afgestudeerde dramadocenten, musical- en zangdocenten. De groepen hebben (per 1 september 2021) maximaal 15 deelnemers.
De Theatermakerij hecht veel waarde aan individuele coaching, zodat iedere leerling het beste uit zichzelf kan halen.